ПРО СПІЛКУ
Життя спілки
Документи
СУДИ ТА СУДДІ
НОВИНИ
СТАТИСТИКА
БАЗА ЗНАНЬ
СПІЛКА LIVE

Бідна Феміда. Київські судді отримують мільйонні подарунки та виграші

02.11.2015
Експерти Transparency International Україна в рамках дослідження "Декларації без декорацій" уважно вивчили декларації про доходи київських суддів. Виявилося, що багато суддів та члени їх сімей дуже щасливі люди, які регулярно виграють у лотереї або мають безліч щедрих друзів і родичів, що дарують їм дорогі подарунки
Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Liga.net.
 
Десять служителів Феміди зі столиці отримали минулого року понад півмільйона гривень як виграшів або подарунків (ця графа декларації не деталізується). У чотирьох дана стаття доходу перевищила мільйон, у двох - півтора мільйона гривень.
Згідно ст. 23 Закону "Про запобігання корупції", максимальна вартість подарунка суддям від однієї людини не може перевищувати одного прожиткового мінімуму (у минулому році - 1 176 грн) за один раз і два (2352 грн) - сумарно за рік.
Щоправда, ці обмеження не поширюються на членів сімей і подарунки, зроблені близькими людьми. Виходить, що або, наприклад, суддю Окружного адміністративного суду Києва Олену Соколову, що отримала подарунків і виграшів більш ніж на мільйон гривень, обдарило 450 осіб (якраз Верховна Рада), або її облагодіяв багатий родич. Але не з найближчих: сумарно сім'я Соколової заробила трохи більше 100 000 гривень. Ще один варіант - судді дуже пощастило в лотереї.
Найщасливіша (або найобдарованіша) – сім'я судді Апеляційного адміністративного суду Києва Наталії Троян: 1649744 грн подарунків, призів, виграшів. Сама пані суддя задекларувала за цією статтею доходів 589067 грн, а ще 1060677 грн в сімейний бюджет принесли її родичі. Також неабияк пощастило сім'ям суддів Наталії Литвиної, Олега Білоцерківця, Андрія Горяйнова, Олександра Хрімлі і Тараса Ліщука. Не привертати уваги до близьких і самим задекларувати виграші і / або подарунки, крім Соколової, вирішили Володимир Борденюк, Тетяна Величко та Валерій Кузьменко.
 
У будь-якому випадку, навіть побіжний аналіз показує аномально високу кількість щасливих людей серед київських суддів і членів їх сімей. Або у них багато вельми багатих і щедрих близьких родичів.

Джерело: espreso.tv